I
n
t
r
o
d
u
c
t
i
e

 
Algemene info
Bent u benieuwd naar wat er in de krant verscheen toen de St.-Pieterskerk afbrandde in 1896? Hoe reageerde ‘Jan met de pet’ op de aanleg van het bloemenuurwerk of de onthulling van het ruiterstandbeeld ’t Peerd in 1901 (in aanwezigheid van koning Leopold II)? Wilt u weten hoe een contactadvertentie of een zoekertje eruitzag in een 19de eeuwse krant? Zou u graag de huwelijks- of geboorteaankondigingen van uw voorouders uitpluizen? Sportresultaten van lokale schoolploegen bekijken? Wilt u nagaan waarmee de rijke toeristen zich in de belle époque bezighielden aan de kust?

Dit en veel meer kunt u nu zelf opzoeken in de digitale krantendatabank G.O.D. van deze bibliotheek.
Historische kranten zijn een unieke bron van informatie over het sociale, culturele en politieke leven in een bepaalde periode. Ze weerspiegelen niet alleen een bepaalde tijdsgeest, maar bevatten ook veel praktische informatie over het dagelijkse leven die nergens anders opgetekend werd.
Omdat oude kranten zeer kwetsbaar zijn, startte de Bibliotheek Kris Lambert met het microfilmen en scannen van een deel van de huidige krantencollectie van het fonds Ostendiana, om zo dit culturele erfgoed veilig te stellen. Hierdoor worden deze gevoelige materialen nu voortaan digitaal opzoekbaar, wat heel wat voordelen biedt voor u als gebruiker : kranten in digitale vorm zijn niet alleen snel beschikbaar maar ook zeer gemakkelijk te raadplegen dankzij een aantal verschillende zoekmogelijkheden. Bovendien krijgt u elke pagina te zien in zijn oorspronkelijke vorm, zodat u een beeld krijgt van de originele lay-out : bladschikking, advertenties, afbeeldingen,….
De digitale krantencollectie van deze bibliotheek, Gescande Oostendse Documenten (G.O.D.), omvat een selectie van Nederlandstalige en Franstalige dag- en weekbladen uit Oostende en de kustregio vanaf 1850.
De documenten op deze site kunt u enkel bekijken in PDF-formaat.
Hiervoor moet u over de juiste software beschikken: Adobe Reader.
Deze kunt u gratis downloaden via deze link:

 
Applicatie ontwikkeld door ARCO Information ©2006